A fost nevoie de o noua reactie internationala virulenta pentru ca Guvernul Ponta sa faca un pas inapoi din noua ofensiva impotriva Curtii Constitutionale.
Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a apreciat drept "surprinzator, chiar socant (...) ca pentru a doua oara intr-un timp scurt Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al UE se simte obligata sa faca apel la Comisia de la Venetia pentru a-si proteja independenta (...)Ieri, am primit informatii suplimentare de la Curte cu privire la presiunile continue si la amenintarile asupra judecatorilor". Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, s-a alaturat reactiei presedintelui Comisiei de la Venetia.
Seful delegatiei FMI de la Bucuresti a luat o pozitie fara precedent, declarandu-se public ingrijorat, tocmai la intalnirea cu Crin Antonescu, de prelungirea crizei politice de la Bucuresti care pune in pericol sansele de finantare a economiei romanesti.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a descalecat in biroul lui Victor Ponta exact in chiar ziua cand Guvernul urma sa emita hotararea de declansare a mini-recensamantului pentru actualizarea listelor electorale permanente, nesolicitata de CCR.
De ce a fost nevoie de toate acestea? Pentru ca pana in ultima secunda Victor Ponta a lasat sa se intelega ca va merge inainte cu cioplirea listelor, fara a tine cont de precizarile trimise de CCR in privinta datelor solicitate. Noul ministru al Administratiei, Radu Stroe, a emis chiar si o varianta de recensamant cu sectoristi (sau securisti?) pe care probabil ca ii regreta si cu administratori de bloc vigilenti.
De ce era nevoie de aceasta mascarada de recensamant, imposibil practic in trei saptamani, fara proceduri, fara personal suplimentar si remunerat? Pentru a tranti apoi cifra bine prelucrata, din care sa fie scosi