Economia ţării noastre a avut o evoluţie care poate fi considerată pozitivă în primul semestru al acestui an. Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 0,3%, în serie brută, respectiv 0,8%, în serie ajustată sezonier, faţă de primele şase luni ale anului trecut.
Sectorul industrial, cel al construcţiilor şi cel al comerţului cu amănuntul au înregistrat creşteri uşoare, comparativ cu perioada similară a lui 2011. Domeniul energetic a reprezentat principalul motor de creştere atât pentru industrie, cât şi pentru comerţ.
Deficitul bugetar, deficitul comercial şi cel de cont curent au scăzut, ceea ce indică o ameliorare a situaţiei macroeconomice. Tensiunile politice care au început în luna iulie au atras, însă, avertismente cu privire la riscurile pe care le ridică pentru stabilitatea ţării, atât din partea unor actori interni, cât şi a unor actori externi.
Instituţiile financiare internaţionale şi-au redus previziunile cu privire la creşterea economică a ţării, pe fondul incertitudinilor care există la nivel internaţional.
Banca Naţională a României (BNR) a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, în cadrul ultimelor două şedinţe de profil din primul semestru, decizie aşteptată de către analişti. Ratele rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale au rămas nemodificate pe parcursul semestrului.
Pentru anumiţi indicatori, nu erau disponibile, la data apariţiei acestui articol, decât date aferente primelor cinci luni ale anului. Având în vedere evoluţia lunară, este puţin probabil ca, în luna iunie, să aibă loc modificări puternice ale respectivilor indicatori.
* Deficitul comercial - în scădere, pe fondul încetinirii economiei
Deficitul comercial al ţării noastre a scăzut cu 161,2 milioane euro în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Exprimat