Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate de UE pentru perioada 2007-2013, România a accesat, efectiv, până în prezent, doar 7,8 miliarde de euro. O sumă aproape egală cu contribuţia României la bugetul UE, 7,9 miliarde de euro în aceeaşi perioadă.
Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, „România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până în prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro“. Asta doar „pe hârtie“, pentru că la întocmirea acestui bilanț oficialii MAE au luat în considerare sumele alocate pentru proiectele selectate și aprobate în perioada 2007-2012 și nu sumele pe care România le-a accesat efectiv, în această perioadă, adică plățile efectuate către beneficiari, care sunt substanțial mai reduse. Practic, pe toate cele nouă programe, începând din 2007 și până la jumătatea lunii iulie a anului în curs, România a făcut plăți din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de circa 7,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, în perioada 2007-2012, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu suma de 7,9 miliarde euro.
La Ministerul Agriculturii, cele mai multe plăți
Programul Național pentru Dezvoltare Rurală(PNDR), aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), înregistrează cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăți efectuate până în prezent în valoare de 3,6 miliarde de euro (44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013). Din păcate, la celălalt program coordonat de MADR, și anume, Programul Operațional pentru Pescuit, lucrurile stau prost. Din cele 230 de milioane de euro - suma nerambursabilă alocată de UE, au fost efectuate plăți în valoare de doar 59 de milioane de euro. De altfel, plățile din cadrul acestui program sunt blocate din 13 ianuarie 2012, ca urmare a unor mari deficiențe cons