Proiectul de lege privind reforma sistemului sanitar, supus în prezent dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţi, riscă să rateze obiectivul de modernizare şi de eficientizare a actualului sistem public neperformant, potrivit asociaţiei neguvernamentale Servicii+, înfiinţată de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
"Prevederile sugerează că iniţiatorii nu doresc să se renunţe la monopolul statului în anumite sectoare-cheie din sistemul de sănătate şi nu încurajează competiţia liberă între furnizori", se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de asociaţia citată.
Astfel, accentul în acest proiect se pune pe aspectele de ordin birocratic şi procedural legate de activitatea medicilor şi a altor profesii din sistem care ar trebui cuprinse în legislaţie secundară, lăsând astfel Legea sănătăţii suplă şi clară cu privire la drepturile şi obligaţiile pacienţilor, respectiv îndatoririle şi răspunderea furnizorilor, la toate nivelurile. "Solicităm iniţiatorilor să promoveze dezbateri publice care să plece de la perspectiva nevoilor pacienţilor, ci nu exclusiv consultări cu actualii actori din sistem, numai astfel putându-se discuta în mod deschis despre problemele grave din sistem pe care actualul proiect nu le rezolvă", au declarat reprezentanţii Servicii+.
Una dintre cele mai controversate discuţii cu prilejul precedentului proiect de lege se referea la faptul că nu se înţelegea nimic despre serviciile medicale acoperite prin contribuţiile la fondul naţional unic de sănătate plătite lunar de angajator şi angajaţi, lipsind prevederile despre conţinutul pachetului de servicii de bază. "Nici acest proiect nu descrie concret ce anume conţine pachetul de servicii de bază, ca şi cum iniţiatorii se fac că nu înţeleg faptul că îngrijorarea cetăţenilor pleacă de la neînţelegerea a ceea ce urmează să primească în schimbul contribuţiilor lunare p