Deşi Ecaterina Andronescu ar vrea să aducă doctoranzi la catedră, din toamnă ajung în faţa elevilor şi profesorii cu note ruşinoase. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Rezultatele obţinute de profesori la titularizare se apropie de cele înregistrate la Bac: 48% e performanţa profesorilor şi aproape 45% cea a elevilor. "Rezultatul acesta nu ne mulţumeşte. Transmitem un mesaj cadrelor didactice şi le spunem că un profesor trebuie să fie un exemplu, inclusiv prin examenele pe care le susţine. De pregătirea profesorilor depind calitatea achiziţiilor elevilor şi progresul lor şcolar", a spus, ieri , ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Mai mulţi profesori cu zece faţă de anul trecut
Pregătirea precară nu ţine doar de profesori, ci şi de universităţile în care aceştia s-au format, aşa că Ministerul Educaţiei va publica în viitor lista universităţilor absolvite de dascălii cu cele mai slabe note la acest examen.
Pentru că doar jumătate dintre profesori au luat cel puţin nota 7, normele nu vor putea fi acoperite în totalitate cu dascăli bine pregătiţi. Astfel, nu e exclus ca la catedră să ajungă, ca suplinitori, şi cei care au luat sub 5 la titularizare. "Sperăm, totuşi, să nu se ajungă acolo. Poate vom apela la cei care au absolvit anul acesta facultatea şi nu s-au prezentat la titularizare sau la cei care fac stagii doctorale", e speranţa Ecaterinei Andronescu.
Chiar dacă procentul celor care au promovat e mic, faţă de anii trecuţi s-au înregistrat câteva performanţe: au obţinut media maximă 220 de profesori, faţă de 26, în 2011. De asemenea, a scăzut numărul celor daţi afară din examen pentru tentativă de fraudă, un factor decisiv fiind existenţa camerelor de supraveghere în toate sălile. Anul acesta, au fost eliminaţi din examen 40 de candidaţi, anul trecut- 55, în 2010- 75, iar în 2009- 90.
Pentru profesori,