După o serie de declaraţii hilare şi două demisii, Guvernul Ponta renunţă la aşa-numitul minirecensământ. Dar nu şi la actualizarea listelor de alegători, actualizare care va fi făcută din birou, punând cap la cap bazele de date existente. Or, ministrul demisionar Ioan Rus ne asigura luni că o astfel de actualizare a fost efectuată înainte de referendum. Între timp, Crin Antonescu îşi numeşte pe bandă rulantă consilieri prezidenţiali.
Oficial, explicaţiile privind renunţarea la minirecensământ au fost puţine şi legate de un presupus boicot ce ar afecta activitatea „recenzorilor". În fapt însă, renunţarea vine în contextul a patru elemente deosebit de importante: precizările de luni ale Curţii Constituţionale, întâlnirea pe care premierul Ponta a avut-o cu ambasadorul Mark Gitenstein, avertismentele FMI şi ale Comisiei de la Veneţia.
Întâlnirea premierului Victor Ponta cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a survenit după întrevederea avută luni de reprezentantul american cu ministrul demisionar Ioan Rus.
Tot ieri, autorităţile de la Bucureşti au fost ţinta unor avertismente dure din partea Comisiei de la Veneţia şi a comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding. Din partea Comisiei de la Veneţia, prin vocea preşedintelui Gianni Buquicchio, a fost transmisă îngrijorarea faţă de presiunile la care sunt supuşi, din nou, judecătorii Curţii Constituţionale. „Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa", a afirmat Buquicchio, arătând că luni a primit noi informaţii de la CCR. Şeful Comisiei a lansat, totodată, un apel către „autorităţile statului şi partidele politice din România" pentru a respecta „pe deplin" i