La Olimpiada de la Londra, echipa Marii Britanii a obţinut deja cele mai bune rezultate din ultimii 104 ani, depăşind totalul de medalii de aur câştigate acum patru ani la Beijing.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Aceste rezultate de la Olimpiada de la Londra plasează Marea Britanie pe locul trei în clasamentul pe medalii, după cele două superputeri ale sportului mondial, China şi Statele Unite şi a generat un val de mândrie patriotică în ţara gazdă a Jocurilor Olimpice.
Un sentiment care contrastează izbitor cu starea de spirit de acum un an, când tulburările violente din marile orașe ale Angliei au declanșat o dezbatere aprinsă asupra coeziunii sociale.
Publicul britanic este tratat în aceste zile cu un flux continuu de vești bune de la Olimpiadă, ceea ce creează un optimism cu care națiunea nu prea este obișnuită.
La bazele sportive olimpice, dar și în locurile unde pe ecrane gigantice se transmit competițiile olimpice, zeci, sute de mii, dacă nu milioane de oameni flutură "Union Jack", drapelul britanic.
Campionii olimpici, medaliații britanici în general au devenit eroi ai publicului. Heptatlonista Jessica Ennis, fondistul Mo Farah, cicliștii Chris Hoy și Victoria Pendleton, tenismanul Andy Murray, numai câteva exemple, sunt nume rostite de toți cu mândrie.
Și totuși, acum un an lucrurile stăteau foarte diferit: împușcarea mortală de către Poliție a unui infractor cunoscut, dar la acel moment neînarmat, a declanșat proteste care au degenerat în violențe și jafuri ce au șocat opinia publică.
Chiar în apropierea parcului olimpic de la Stratford, în estul Londrei, s-au produs ciocniri între tineri și Poliție, au fost jefuite magazine și incendiate case.
Estul Londrei, tradițional partea mai săracă a Capitalei, a beneficiat de investițiile olimpice și azi, mulți dintre locuitorii de aici au un senti