Legea îi obligă pe proprietarii de păduri să încheie un contract de pază pentru suprafața deținută. Cetățenii pot încheia aceste contracte fie cu ocoalele silvice de stat, fie cu cele private. Din păcate, la ora actuală, peste 27.000 hectare de pădure din Gorj sunt nepăzite, aici având loc numeroase furturi de lemne și defrișări.
Problema tăierilor necontrolate din pădurile județului Gorj nu și-a găsit încă rezolvare. Autoritățile au luat măsuri, au intensificat acțiunile de control, dar hoții tot găsesc modalități de a fura lemne din pădurile care nu le aparțin. De la începutul anului și până în prezent, reprezentanții Direcției Silvice Gorj și ai poliției au confiscat peste 70 metri cubi de material lemnos, fiind constatate 22 de infracțiuni și 169 de contravenții. Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 138.000 lei persoanelor care au fost prinse că au tăiat arbori fără a avea actele necesare. Ovidiu Cârstoc, șeful Direcției Silvice Gorj, a declarat că foarte multe furturi de lemne au loc în pădurile ai căror proprietari nu au încheiat contracte de pază cu ocoalele silvice de stat sau private. „Direcția Silvică Gorj, prin ocoalele silvice din teritoriu, are contracte de asigurarea pazei cu persoane fizice și persoane juridice, adică obști. Avem în pază 24.766 hectare de pădure, care aparțin unor persoane fizice, pe acest sector fiind încheiate 8.151 de contracte. Avem 58 de contracte de pază încheiate cu persoane juridice pentru o suprafață de 25.730 hectare de pădure. În Gorj există peste 27.000 hectare de pădure nepăzite”, a declarat Ovidiu Cârstoc, șeful Direcției Silvice Gorj.
„Este păcat”
Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Gorj, aproape jumătate din teritoriul judeţului este acoperit cu pădure. În prezent, peste 27.000 de hectare din domeniul silvic al Gorjului nu beneficiază de pază, pădurea fiind la mâna hoţilor. Aceste supr