* a declarat cercetătoarea brăileancă Aurora Simionescu
În iunie 2008, lumea ştiinţifică de pe mapamond era cu ochii pe tânăra cercetătoare brăileancă Aurora Simionescu, care intra în elita mondială a cercetării cu un articol din teza sa de doctorat, lucrat la Institutul max Planck din Germania. S-a demonstrat astfel existenţa unei părţi din materia universului pe care noi nu o vedem. Atunci întreaga lumea vorbea despre Aurora Simionescu. După descoperirea sa a primit de la NASA o bursă pentru următorii trei ani. A ales să studieze în continuare în cadrul cursurilor postdoctorale la Stanford, deşi ar fi preferat Harvard-ul, pentru că acolo era şi soţul ei. Succesul avut în cei trei ani i-a determinat pe cei de la NASA să-i mai ofere fonduri pentru cercetare pentru încă un an.
Pe lângă cercetarea universului, fiica primarului Aurel Simionescu îşi găseşte timp şi pentru familie, pentru prieteni şi pentru pasiunile sale: dansul sportiv, fotografia şi arta culinară. Cu ocazia unei vizite acasă, pentru că de ani buni locuieşte în California - SUA, a oferit un interviu reporterilor noştri. "La Stanford m-am mutat cu studiul spre marginile roiurilor de galaxii"
- Cercetarea de acum continuă proiectul tău de doctorat?
- Şi da, şi nu. Lucrez tot cu observaţii în raze X cu telescoape spaţiale, cu aceleaşi obiecte, roiurile de galaxii. Teza mea de doctorat a urmărit fenomenele care se petrec în centrul acestor roiuri de galaxii. La Stanford m-am mutat cu studiul spre marginile roiurilor de galaxii. Aici putem vedea emisia în raze X pentru prima dată, pentru că este o emisie difuză de nivel scăzut şi este foarte greu de observat pentru că îţi ia foarte mult timp, trebuie să înţelegi zgomotul de fundal foarte bine ca să poţi să distingi acest semnal. E extrem de greu de demonstrat, dar cu progresul făcut recent cu ajutorul unui satelit j