CCR Organismul european cere instituţiilor din România să înceteze presiunile asupra magistraţilor Curţii Constituţionale. Sursa: AGERPRES
Comisia de la Veneţia intervine din nou în apărarea Curţii Constituţionale (CCR).
Conform unei declaraţii publicate ieri pe site-ul instituţiei, Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia susţine că a primit "informaţii suplimentare de la CCR despre continuarea presiunilor şi ameninţărilor la adresa judecătorilor".
El s-a declarat "surprins şi şocat" că pentru a doua oară într-un timp scurt, Curtea Constituţională a unui stat membru al UE a făcut apel la Comisia de la Veneţia "pentru a-şi proteja independenţa".
Pe 4 iulie, Comisia de la Veneţia a emis o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la presiunile exercitate asupra CCR.
Gianni Buquicchio a mai făcut un apel la autorităţile publice din România de a se abţine de la exercitarea de presiuni împotriva judecătorilor CCR şi de a respecta independenţa Curţii.
Viviane Reding susţine demersul
Poziţia Comisiei de la Veneţia a fost susţinută ieri de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. Ea postat un scurt mesaj pe contul său de Twitter: "De acord".
În scrisoarea trimisă Comisiei de la Veneţia şi comisarului pentru justiţie în data de 3 august, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a inventariat presiunile publice la care a fost supusă în cursul lunii iulie instituţia pe care o conduce.
Augustin Zegrean precizează, printre altele, că un judecător al CCR le-a spus colegilor săi că se teme să voteze decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, "din cauza ameninţărilor primite de el şi familia sa".
Citiți și:
Consiliul Europei cere Comisiei de la Veneţia să verifice dacă acţiunile guvernului Ponta sunt compatibile cu statul de dreptComisia de l