Reacţii precum cea a ministrului german de Interne erau de aşteptat, spune la RFI şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. Hans-Peter Friedrich şi-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Tutilescu recunoaşte că şansele României de a primi o veste bună la Consiliul JAI din septembrie au scăzut.
Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, spune pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, citat de AFP, că "se poate ca anularea prevăzută a controalelor pe aeroporturi şi în porturi să fie întârziată în continuare". El declară că "România se angajează pe o cale politică îndoielnică. Trebuie să ne uităm, desigur, în cadrul unei aderări a unei ţări la Spaţiul Schengen la situaţia (cu privire la) statul de drept".
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirmă că astfel de declaraţii erau de aşteptat: "Într-o oarecare măsură era de aşteptat, dar deocamdată nu avem reacţii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României şi Bulgariei o vom menţine ca obiectiv pentru următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplineşte absolut toate cerinţele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica Schengen nu există o legătură juridică şi nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte ştim cu toţii că avem nevoie de unanimitate în vot, aşa încât nu exclud posibile reacţii negative la acest Consiliu".
Marian Tutilescu precizează că "din păcate, în Olanda situaţia este la fel de confuză, pentru că să nu uităm că în data de 12 septembrie vor avea alegeri anticipate, Consiliul JAI va avea loc în 19 septembrie, nu există timpul materi