Căutătorii moderni de comori dovedesc, atunci când este vorba de stricăciuni, că nu se deosebesc cu nimic de predecesorii lor: pagubele produse locurilor cercetate de specialişti sunt imense, deteriorarea zonelor aflate în cercetare şi a obiectelor descoperite fiind, de cele mai multe ori, ireparabilă. Un exemplu în acest sens s-a consumat săptămâna trecută în zona Târguşor-Mireasa.
Acolo, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arhelogie Constanţa (MINAC) lucrează pe un şantier de cercetare preventivă.
Conform declaraţiei directorului MINAC, dr. Gabriel Custurea, arheologii tomitani au un contract de descărcare de sarcină arheologică pentru o suprafaţă de teren pe care se va ridica un parc eolian.
În acea zonă, specialiştii MINAC au descoperit un tumul cu 20 de morminte. Numai că somnul morţilor din perioada precreştină nu a fost tulburat numai de arheologi, ci şi de persoane rău-voitoare pentru că cercetătorii s-au trezit, la mijlocul săptămânii trecute, că osemintele acestora erau deranjate de la locul lor.
"Din păcate, după ce colegii au lucrat la tumul, l-au săpat ca să ajungă la mormintele care erau acolo, când s-au dus de dimineaţă unele dintre ele erau devastate de...ce să zici...de nătărăi. Nu ştiu dacă braconieri, eu cred că erau nişte dobitoci: au scos câteva cranii, câteva oase...în sfârşit", a declarat Custurea care a precizat că a fost sesizată poliţia.
Există antecedente
Atracţia unora către zona aceasta morbidă, nu numai din punct de vedere economic, se datorează, crede acelaşi director MINAC, şi educaţiei primite. Acesta ne-a povestit că "pe cealaltă parte a comunei " Târguşor, în urmă cu vreo 35 de ani, a lăsat descoperite, într-un sfârşit de săptămână, o necropolă creştină ce trebuia fotografiată luni. Numai că, venit luni pe şantierul arheologic, Custurea a remarcat că somnul înhumaţilor fusese dera