Fie ca se numeste harbuz - in Moldova - sau lubenita - in partea de sud a tarii -, din iulie, de cand incepe sa se coaca, si pana tarziu, in toamna, pepenele rosu poate fi gasit in piete, magazine sau in gramezi uriase pe marginea drumurilor asteptandu-si rabdator cumparatorii.
Pe langa faptul ca este un fruct hranitor, racoritor, un energizant puternic, mai ales in zilele caniculare, pepenele rosu poate usura simptomele unor afectiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita, poate fi o bariera impotriva radicalilor liberi, responsabili de ingrosarea vaselor de sange si aparitia bolilor cardiovasculare.
Prin anii '90, pentru prima data, se vorbea despre licopen, o substanta nou descoperita, de fapt un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant, care se gaseste in fructele si legumele de culoare rosie, avand un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.
Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in pepenele rosu, rosii, ardei iuti rosii, grepfrut rosu, sfecla rosie, ridichi, mere rosii, struguri rosii si vin, piersici si caise.
Pepenele rosu are cea mai mare concentratie de licopen comparativ cu oricare alta leguma sau alt fruct proaspat. Culoarea rosie a pepenelui este data tocmai de licopen, acest antioxidant puternic.
Pe langa licopen, pepenele rosu este o sursa bogata de vitamine si minerale, atat de necesare pentru sanatatea organismului nostru. Vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor. Vitamina B6 este folosita de organism pentru a produce substante chimice la nivelul creierului, precum serotonina, dopamina si melatonina, care ajuta in combaterea anx