Potrivit unor surse judiciare, cei doi judecătorii constituționali ar fi modificat decizia Curții privind listele electorale, nicidecum un magistrat asistent, așa cum s-a vehiculat inițial
Procurorii trebuie să verifice două adrese contradictorii transmise de CCR către Guvern. Pe 2 august, Curtea a cerut relații suplimentare Guvernului pentru stabilirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul. Comunicatul către mass-media spunea una, în timp ce Guvernului i s-a transmis un alt mesaj.
După patru zile, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.
Astfel, s-ar fi cerut Guvernului ”actualizarea listelor” de alegători şi ”nu listele electorale permanente actualizate”. În urma revenirii Curţii către Guvern pentru îndreptarea erorii, Monitorul Oficial a refuzat publicarea eratei.
PDL a depus o plângere penală împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzându-i de abuz în serviciu.
Gaspar, numit de Ion Iliescu
Acsinte Gaspar (75 de ani) a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituţională de către fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. Acsinte Gaspar a fost deputat de Vâlcea, ales pe listele PDSR ( în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004) şi ministru delegat pentru relația cu Parlamentul (2000-2004). În iunie 2004, a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituțională a României pentru un mandat de 9 ani, renunțând atât la funcția de ministru (la 8 iunie 2004), cât și la cea de deputat în Parlamentul României (la 14 iunie 2004).
Toader, propunerea PNL
Numit de Camera Deputaţilor, Tudorel Toader (64 de ani) a fost numit funcția de judecător la Curtea Constituţion