Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ca urmare a publicării datelor din care rezultă scăderea producţiei industriale şi a exporturilor Germaniei. Aceste evoluţii arată că cea mai mare economie europeană este afectată de criza datoriilor din zona euro.
Euro a coborât cu 0,5% la ora 10.23, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2343 dolari. La data de 6 august, moneda împărţită de 17 state din UE a urcat la 1,2444 dolari - cel mai ridicat curs din 5 iulie până în prezent.
În opinia analiştilor, faptul că Germania are probleme economice va determina scăderea euro până la 1,2280 dolari săptămâna viitoare.
Conform datelor oficiale publicate de Ministerul Economiei de la Berlin, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 0,9% în iunie, comparativ cu luna mai, când consemnase un avans de 1,7%. Totodată, Biroul Federal de Statistică a anunţat că exporturile germane s-au redus cu 1,5% în iunie, faţă de luna mai, când au înregistrat o creştere de 4,2%.
Deprecierea de ieri a monedei unice a fost determinată şi de faptul că agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a revizuit în sens negativ perspectiva calificativului datoriei Greciei - de la "stabilă" la "negativă" - din cauza temerilor că această ţară va avea nevoie de sprijin suplimentar de la Uniunea Europeană. Grecia beneficiază de un rating "CCC" din partea S&P.
O influenţă negativă asupra dinamicii monedei unice a avut-o şi faptul că Banca Angliei şi-a redus prog-noza de creştere a economiei Marii Britanii. Dacă în luna mai, banca centrală britanică anticipa un avans economic anual de 0,8%, acum estimarea arată o stagnare.
A.V. Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ca urmare a publicării datelor din care rezultă scăderea producţiei industriale şi a exporturilor Germaniei. Aceste evoluţii arată că cea mai