Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, efectuează săptămâna viitoare un turneu în Iordania, Liban şi Turcia pentru a evoca situaţia de la Damasc. S-a confirmat de asemenea că, la cererea Frantei - care prezidează actualmente Consiliul de securitate ONU -, pe 30 august este prevăzută la Naţiunile Unite o reuniune la nivel de miniştrii consacrată de asemenea situaţiei din Siria. Ce şanse de succes are, însă, această ofensivă diplomatică?
Această ofensivă diplomatică a Parisului se lanseazà în momentul în care se fac auzite tot mai multe critici. Bernard-Henri Lévy, mediaticul filosof francez, instigator al interventiei militare franceze în Libia lui Gadafi, s-a declarat primul "deceptionat de presedintele François Hollande. Nicolas Sarkozy, cel puţin, a actionat în Libia" mai scrie BHL.
Apoi a venit rândul opozitiei conservatoare de la Paris sà critice "absenta" initiativelor franceze în dosarul sirian. Contextul si momentul îi cereau, îi impunea asadar lui François Hollande sà facà ceva cu toate cà orice initiativà la ONU este pentru moment blocatà de vetourile Rusiei si Chinei. Dupà ce i-a primit la Paris acum o lunà pe amicii Siriei, Franta încearcà asadar sà-si multiplice interventile.
Prima etapà, turneul de sàptàmâna viitoare al lui Laurent Fabius în tàri din vecinàtatea Siriei. Stabilitatea întregii zone este în joc, se spune la Paris unde se insistà si pe chestiunea fluxului de refugiati care se intensificà pe màsurà ce ràzboiul civil sirian se împotmoleste. Trebuie spus cà Frantra a trimis déjà ajutoare pentru circa 100 de mii dintre acesti sirieni care au fugit de acasà. Pe lângà problema refugiatilor, turneul ministrului francez de externe îi va permite acestuia sà-si multiplice contactele regionale pentru a se asigura cà sunt d epartea Frantei. Odatà primit acest sprijin local, Parisul va trebui sà rezolve apoi o ecuat