Românii care suferă de depresie și alte tulburări emoționale, dar nu-şi permit ajutor specializat, fac abuz de pastile antidepresive, care sunt compensate.
Cu toate că în România, numărul sinuciderilor e aproape la fel de mare ca cel al deceselor survenite în urma accidentelor, consilierea specializată şi psihoterapia nu sunt decontate de Casa de asigurări şi nici în noul proiect al legii sănătăţii nu se face vreo referire în acest sens. Actul normativ prevede, în schimb, decontarea unor tratamente alternative pentru care nici nu se cere să fie efectuate de către medici, precum terapia florală, cuantică şi alte terapii chinezeşti.
Psihiatrul, colac de salvare pentru săraci
Ioana B., 42 de ani, este divorţată, are un fiu adolescent şi este depresivă. Pe lângă separarea de soţ, a rămas şi fără serviciu, iar de mai bine de un an nu iese din casă fără să-şi ia medicamentele.
La primele semne ale depresiei, s-a adresat medicului. "Mi s-a recomandat consiliere. Însă nimeni nu o face gratis", explică Ioana.
Pentru că nu are bani de terapie, s-a mulţumit cu antidepresivele prescrise de pshiatru, singurele care sunt compensate.
"Casa de asigurări decontează doar serviciile de psihiatrie, dacă sunt necesare, deci cu trimitere. E vorba de boli psihice, programe de dezalcoolizare. Nu se decontează consilierea pentru depresie post-partum, să zicem", subliniază Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt la Casei de Asigurări Bucureşti.
Depresia ușoară s-ar putea trata cu succes și fără pastile
Aşa se face că pacienţii cu forme uşoare de depresie ajung să înghită pastile antidepresive care dau o serie de efecte adverse și chiar dependență, deşi problema lor s-ar putea rezolva doar cu terapie.
"Psihiatrii nu fac altceva decât să prescrie tratament, ei nu fac psihoterapie, care în unele cazuri de depresie poate să fie sing