Cel mai bun lucru pe care îl poate face statul pentru economie e să o lase pur şi simplu să funcţioneze. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dialogul între politicieni şi mediul privat a fost rareori la un nivel satisfăcător în România, motiv pentru care majoritatea propunerilor şi revendicărilor oamenilor de afaceri s-a perpetuat de la un an la altul, captând rareori atenţia factorilor de decizie.
Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri a identificat încă de la instalarea Guvernului Ponta trei direcţii de acţiune.
Combaterea evaziunii fiscale.
Este de mult timp o problemă majoră a economiei româneşti, dovadă fiind şi încasările la buget, cele mai scăzute din UE raportat la PIB. În lipsa unor măsuri concrete în acest sens, mai mulţi industriaşi locali se tem că locul lor va fi luat de evazionişti, care îşi pot permite să iasă pe piaţă cu preţuri mai mici.
Mingea este în terenul Guvernului, dacă ne gândim că marile dosare de evaziune aflate acum în prim-plan au aproape toate câte un funcţionar al statului printre învinuiţi.
Susţinerea sectoarelor strategice din economie.
În primul rând, ar fi nevoie de stabilirea clară a unor priorităţi strategice. Sectoare precum agricultură, IT, energie sau cele în care funcţionează companii lider de piaţă la nivel regional pot aspira la această categorisire.
Absorbţie mai bună a fondurilor europene.
Debirocratizarea acestora ar fi o metodă bună, în opinia mai multor manageri şi antreprenori, în principal prin externalizarea unor operaţiuni către consultanţi privaţi.
Alte propuneri venite dinspre mediul privat sunt garantarea creditelor luate pentru cofinanţare, motivarea mai bună a salariaţilor care lucrează cu fonduri europene sau folosirea banilor din privatizări pentru cofinanţarea proiectelor mari, cum sunt cele de infrastructură.
Predictibilitatea, pe primul loc
De depa