Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei Informatizate a Evidenţei Populaţiei, a produs “o tulburare însemnată activităţii instituţiilor publice implicate în validarea/invalidarea referendumului”, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, potrivit Parchetului General, care verifică totodată şi dacă listele electorale conţin date nereale.
Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÂCCJ) verifică dacă listele electorale permanente folosite la referendum şi înscrisurile transmise Curţii Constituţionale (CC) conţin date nereale "de natură să atragă răspunderea penală a autorilor", explică un comunicat al Ministerului Public.
Este vorba despre dosarul deschis din oficiu după ce Curtea Constituţională a spus c-a primit de la autorităţi date contradictorii referitoare la numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente.
"Obiectul cauzei îl constituie verificarea modului în care au fost respectate prevederile legale referitoare la întocmirea listelor electorale permanente, precum şi a modului în care au fost întocmite înscrisurile transmise Curţii Constituţionale, pentru a stabili dacă acestea conţin date nereale, de natură să atragă răspunderea penală a autorilor", a precizat sursa citată.
Procurorii au dispus la scurt timp începerea urmăririi penale împotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru abuz în serviciu în formă calificată.
"În fapt, s-a reţinut că, după ce în data de 27.07.2012, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, învinuitul a comunicat Biroului Electoral Central prin adresa 3456054 că în copiile listelor electorale permanente sunt înscrişi 18.292.514 alegători, comunicare pe baza că