* Statul nu dă doi bani pe siguranţa sistemului energetic naţional
Gestul neobişnuit al statului de a nu participa la cele două Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) Transelectrica de săptămâna trecută a produs confuzie şi nemulţumire în companie şi printre acţionari şi a creat noi schisme printre factorii de decizie din transportatorul nostru de energie.
Prin neprezentarea la cea de-a doua AGA, statul - acţionarul majoritar al Transelectrica - a lăsat, practic, în mâna acţionarilor minoritari decizii importante precum numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, stabilirea atribuţiilor lor şi a remuneraţiei. Acţionarii minoritari nu au profitat de situaţie şi au dat şansa statului să stabilească toate aceste lucruri într-o nouă AGA (care nici până la această dată nu a fost convocată).
Atitudinea statului este considerată de mulţi specialişti din companie şi din piaţa de energie ca fiind extrem de periculoasă şi iresponsabilă, în condiţiile în care activitatea Transelectrica (transportatorul naţional de electricitate) ţine de siguranţa naţională şi siguranţa sistemului energetic.
Surse din Transelectrica ne-au spus că recentele evenimente politice şi războiul pentru numirea conducerii companiei nu au mai lăsat loc pentru analiza atentă a multor aspecte ce ţin de oportunitatea instaurării unui management privat şi a trecerii la sistemul dualist.
* Dezbateri aprinse pe marginea managementului profesionist şi a sistemului dualist de conducere
Sursele noastre afirmă că unii specialişti din energie şi din Transelectrica apreciază că managementul privat nu este oportun la companii precum Transelectrica, Transgaz (transportatorul naţional de gaze) şi Nuclearelectrica, poate chiar şi Hidroelectrica, întrucât acestea ţin de siguranţa naţională.
Alţii susţin că, dimpotrivă, managementul profesionist este binevenit pentru toate co