E timpul ca Europa sa intervina. Scandalul politic de la Bucuresti si haosul pe care l-a adus, cu efecte in primul rand economice, dau o lovitura grava statului de drept. In acelasi timp, dau o lovitura credibilitatii UE ca garant al democratiei, ca si club al tarilor in care domneste legea.
In ultimele zile, Guvernul a facut lucruri nefacute. Sa nu respecti o cerere a Curtii Constitutionale, care scrie negru pe alb ca nu cere mini-recensamant, ci niste liste care pot fi trimise in 5 minute? Mai mult, sa CENZUREZI o cerere a Curtii Constitutionale cu ajutorul Monitorului Oficial, care, incredibil, a scos un intreg paragraf din cererea CCR, e un lucru ce nu poate fi acceptat.
Sigur, marti, premierul Victor Ponta a facut un pas inapoi. O jumatate de pas. A renuntat la mini-recensamant, o idee oricum absurda, dar nu renunta la scoaterea de pe liste, desi LEGEA prevede ca ele sunt actualizate in termen de 5 zile de la deciderea referendumului. Sa intelegem ca Guvernul USL a incalcat legea?
Seria e lunga si aproape ca n-avem spatiu sa descriem de cate ori a calcat USL in ciorba legii. Face Uniunea Europeana destule pentru a sanctiona lucrurile astea?
Nu chiar. A pus presiune pe Ponta, la un moment dat, inainte cu vreo 2 saptamani de referendum. Insa, de atunci, a tacut. Daca va continua sa taca si nu va lua o pozitie extrem de puternica, Uniunea Europeana va disparea ca sursa de incredere si ca baza pentru oricine isi doreste democratie. Daca nu actioneaza acum, cu greu va mai fi bagata in seama pe viitor, in chestiuni asemanatoare.
Iar cei care incalca legi sau prevederi constitutionale vor intelege ca "a, merge, frate. Nu patim nimic".
Privind spre Vest
De mai bine de 300 de ani, privim foarte serios spre Europa Occidentala. De 200 de ani, incercam sa o copiem, sa fim asemeni ei. Pentru n