Sistemul bancar românesc este un motor puternic pentru economia naţională, iar în anul 2012 nu vor fi ieşiri din sistem, a apreciat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
"Atât sistemul, cât şi bancherii au fost atipici în ultimii patru ani, trecând cu bine de perioada de criză. Am rezistat cu bine tuturor şocurilor şi suntem un motor, o forţă motrice pentru alte activităţi ale economiei naţionale. Sistemul bancar nu va înregistra ieşiri în acest an deoarece în România există încă multe oportunităţi de exploatat", a declarat preşedintele ARB.
În acelaşi context, Nicolae Cinteză, director Direcţia Supraveghere la Banca Naţională a României (BNR), aprecia că performanţa sistemului bancar românesc derivă din calitatea managementului, precum şi prin aplicarea filtrului de prudenţialitate al băncii centrale.
„Nu cred că a trecut criza, cred însă că trebuie să fim prudenţi. Nu cred că vom avea probleme în sistem şi nici nu vor fi falimente, sau cel puţin nu în 2012", a precizat Nicolae Cinteză.
Credite mai puţine
Băncile au redus creditarea către ţările vulnerabile din zona euro, în primele trei luni ale acestui an, dar au crescut-o în cazul Germaniei, reflectând incertitudinile legate de bonitatea unor guverne europene şi a unor bănci de importanţă majoră.
Expunerea transfrontalieră a băncilor a crescut cu 59 de miliarde dolari în primul trimestru, ajustată la variaţia cursurilor valutare, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), relatează MarketWatch.
Datele BIS arată însă că băncile au redus creditele către Grecia cu 27,7 miliarde de dolari, către Portugalia cu 12,6 miliarde dolari, către Spania cu 27 miliarde dolari, către Italia cu 14,8 miliarde de dolari, iar în cazul Irlandei cu 54,6 miliarde dolari.
Băncile au majorat creditarea către Germania, considerată un plasamen