Noul ministru de Externe, Titus Corlăţean, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, ca urmare a declaraţiei de ieri făcute de Comisia de la Veneţia, pe tema presiunilor şi ameninţărilor primite de judecătorii CCR.
Corlăţean îl roagă pe Zegrean să îi confirme autenticitatea scrisorii CCR către Comisia de la Veneţia şi către Comisia Europeană, care a apărut ieri în presă. "În cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzaţiilor privind ameninţările la adresa unui judecător al Curţii şi a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informaţiile relevante, conexe acestei situaţii regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoştinţa autorităţilor române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgenţă, măsurile legale care se impun", îl îndeamnă ministrul de Externe pe preşedintele Curţii Constituţionale.
"Fac apel la toate autorităţile şi partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni", a scris marţi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Buquicchio s-a declarat "surprins şi chiar şocat că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia, pentru a-i proteja independenţa".
Declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia
În scrisoarea către preşedintele CCR, Titus Corlăţean califică afirmaţiile Comisiei de la Veneţia drept "foarte grave", care "prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României ca stat de drept şi democratic". Corlăţean îi aminteşte lui Zegrean că, după cum a declarat şi ieri, MAE condamnă orice fel de presiune asupra instanţelor.