• Pe un loc in cimitir se bat 75 de ieseni • Rularea mormintelor aflate deja in uz prelungeste posibilitatea utilizarii actualelor cimitire, dar asta doar pentru cativa ani • Printre solutiile prezentate de administratorii cimitirelor se numara incinerarea, deschiderea unui nou cimitir sau aplicarea ultimei mode, ingropatul in picioare!
Criza locurilor de veci din municipiu a ajuns in atentia administratorilor cimitirelor. Acestia spun ca pe raza municipiului au mai ramas sub 2.000 de locuri disponibile. Statisticile sunt ingrijoratoare, in conditiile in care doar in prima jumatate a acestui an la Iasi s-au inregistrat peste 2.000 de decese, dupa cum o arata datele oferite de reprezentantii Directiei Locale de Evidenta a Populatiei. Daca s-ar lua in considerare si cei circa 4.000 de ieseni decedati anul trecut, spatiile din cimitire ar parea de-a dreptul insuficiente. Reconcesionarea locurilor de veci, precum si ingroparea mortilor unul peste celalalt, par deocamdata singurele solutii.
Iesenii stau in morminte ca sardelele-n conserva
Cele cinci cimitire aflate in administrarea SC Servicii Publice Iasi SA (SPI), firma subordonata municipalitatii, sunt pline pana la refuz, cu o singura exceptie. Cimitirele Eternitatea, Sfantul Vasile, Sfanta Treime si Buna Vestire si-au inchis portile "nou venitilor" de ceva ani. Obtinerea unui loc de veci este posibila doar pe piata neagra, printr-o donatie sau prin mostenirea unui loc. "La vanzare mai avem sub 2.000 de locuri la Cimitirul Sfintii Petru si Pavel. Se mai fac reconcesionari, unele exiprand la 25 sau 7 ani. Incercam sa vedem daca putem extinde cimitirele sau daca putem infiinta unul nou, dar acest lucru tine doar de municipalitate si Consiliul Local", a precizat Luminita Salceanu, sefa SPI. Potrivit adjunctului acesteia, Corneliu Bart, deficienta de locuri de veci din municipiu est