Institutul Cultural Român din Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice şi Enoteca de Savoya prin Fundaţia Herczeg din Timişoara a deschis la Budapesta expoziţia Barrique Art: De Gustibus.
Expoziţia artiştilor români din capitala Ungariei a fost împărţită în două. O parte din butoaiele transformate în obiecte de artă, în număr de 14, se află la Institutul Cultural Român, alte opt fiind expuse la Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice.
“A fost o mare reuşită. A venit foarte mulţi oameni, presă, chiar nu m-am aşteptat la aşa o amploare. O parte din butoaie se află la ICR, iar cealaltă la Muzeul Comerţului. În luna septembrie, expoziţia intinerantă va ajunge la Szeged, unde va fi vernisată în cooperare cu Institutul Francez şi cu Institutul Italian, o bună ocazie de a degusta vinuri româneşti, franţuzeşti şi italiene”, a spus Andrei Herczeg, iniţiatorul proiectului.
Barrique Art: De Gustibus face parte din programul ICR Budapesta pe anul 2012, şi este compusă din 22 instalaţii de butoaie, folosite cândva pentru stocarea vinurilor şi refolosite astăzi de artişti pentru a le da o viaţă nouă şi inedită.
Proiectul a fost iniţiat de iubitorul de artă Andrei Herczeg şi de soţia sa, Delia Herczeg, proprietarii Enotecii de Savoya şi ai Fundaţiei Herczeg din Timişoara, care s-au hotărât să trimită unui grup select de artişti din România şi de peste hotare 22 de butoaie de stejar pentru a fi transformate în obiecte de artă.
Operă de aprtă pe butoaie de vinuri
Totodată alţi artişti au creat special opere de artă plastică – pictură, desen, grafică – pentru a fi expuse în expoziţia butoaielor. Printre expozanţi se numără artişti ca Romul Nuţiu, Maxim Dumitras, Gheorghe Zărnescu, Aurel Vlad, Ştefan Pelmus, Levente Csatlos, Iosif Tasi, Călin Beloescu, Adriana Lucaciu, Daniela Constantin