Cotaţiile din piaţa rezidenţială americană au revenit pe o traiectorie pozitivă, însă confirmări cu privire la inversarea tendinţei multianuale nu vor veni decât dacă acest parcurs se menţine până la primăvară, spune Robert Shiller, profesor la Yale University, cel care la jumătatea deceniului a avertizat asupra spargerii balonului imobiliar. El spune că această piaţă a fost contaminată de un comportament speculativ, iar cumpărătorii îşi programează momentul de cumpărare în funcţie de tendinţa pieţei. Unii aşteaptă să vadă dacă vin şi alţi cumpărători pe palierele respective, în timp ce alţii, atunci când văd avansuri susţinute ale cotaţiilor îşi amână decizia de achiziţie, păstrând în memorie prăbuşirile de preţuri din anii precedenţi.
Indicele Case-Shiller măsurat de compania de evaluare financiară Standard & Poor's şi care are la bază o metodologie prin care preţurile sunt ajustate la rata inflaţiei, a crescut cu 0,9% în luna iulie, faţă de luna precedentă potrivit comunicatului remis marţi de S&P. Comparativ cu minimul din ianuarie a.c., avansul este de 2,6%, după introducerea ajustărilor sezoniere.
Date bune din piaţa imobiliară americană vin şi dinspre industria construcţiilor, unde indicele sentimentului constructorilor, măsurat de asociaţia de profil, National Association of Home Builders (NAHB) şi de banca Wells Fargo, a consemnat luna trecută un avans la nivelul de 35 puncte, faţă de 29 puncte în luna iunie. Este cel mai important salt începând cu 2002, notează agenţia Reuters, care aminteşte însă că indicele nu a mai urcat peste reperul de 50 de puncte din aprilie 2006.
Robert Shiller, unul dintre autorii indicelui publicat periodic de Standard & Poor's, nu este convins că imobiliarele au păşit într-un teritoriu pozitiv. Piaţa nu se mişcă în aceeaşi direcţie, ceea ce a devenit foarte important pentru piaţa imobiliară, conform calculelor