În ultimele săptămâni, situaţia politică internă şi impactul asupra economiei din România au fost singurele subiecte majore care m-au îngrijorat. Aceasta pentru că probabil 90% din variaţiile de curs valutar s-au datorat evenimentelor interne şi politicul a marcat relaţia noastră cu UE, FMI, Banca Mondială şi toţi ceilalţi parteneri, investitori străini sau analişti din lume.
Acum, se pare că lucrurile sunt pe cale să se lămurească - dacă nu apare vreo surpriză de ultim moment - iar democraţia va fi restabilită, în forma în care o înţeleg partenerii noştri externi. Probabil că în următoarele luni, până la alegerile parlamentare cel puţin, tensiuni politice vor mai continua să existe sub o formă sau alta, dar nu atât încât să pună în pericol echilibrele economice. Trăgând linie după agitaţia politică internă, putem spune cu certitudine că au fost mai multe "victime colaterale" rezultate din această bătălie. Cursul de schimb, încrederea partenerilor noştri din UE, creşterea economică, toate acestea au fost afectate puternic de politic.
Aşadar, este timpul acum să ne întoarcem către zona euro - sau în sens mai larg, către UE - iar un pion important este FMI. Şi în cazul României, pare foarte posibil ca venirea - şi mai ales rămânerea - FMI în Romania după referendum, deşi situaţia politică era deosebit de neclară, să fi pus presiune pe deciziile politicienilor. Din câte se pare, aceste presiuni au dat roade şi pe de o parte conflictele politice interne par a se rezolva, iar pe de altă parte din partea FMI avem din nou înţelegere... Acceptarea unei creşteri economice de 1,2% pentru anul 2012 este mai mult decât puteam spera; probabil că rezultatul de la sfârşitul anului va fi cu jumătate de punct mai scăzut decât această estimare. Rămâne de văzut care va fi tonul - cât de critic - cu privire la ajustările structurale şi în special la privatizarea companiilo