Deasupra Buzăului a fost înălţat de câteva zile un aerostat dotat cu un sistem de supraveghere terestră care detectează de la peste 500 de metri înălţime tot ce se întâmplă la sol. Echipamentul, proprietatea Forţelor Armate ale Statelor Unite, se află la Buzău într-o unitate specială şi este folosit pentru antrenamentul ofiţerilor români sub directa supraveghere a instructorilor americani.
Aerostatul militar, care are forma unui dirijabil, poate fi urcat până la o înălţime maximă de 900 de metri, este făcut din latex şi suportă o greutate de maxim 180 de kilograme de echipament. Nu are sisteme proprii de propulsie, fapt ce îl diferneţiază de vechile dirijabile, fiind orientat cu ajutorul unei rampe de la sol.
Astfel de sisteme de supraveghere terestră se folosesc pe fronturile din Orientul Mijlociu de trei ani. Până acum, militarii români se deplasau în Statele Unite ale Americii ca să se şcolească pentru utilizarea lor, însă, de curând, armata SUA, finanţatorul cursurilor, a decis să aducă un aerostat de acest tip la Buzău pentru a reduce costurile.
“Operarea pe aceste sisteme este una sigură. Ei vor furniza informaţii care vor salva vieţi în teatrele de operaţie din Afganistan. Prin acest sistem se supraveghează comunicaţia şi se previne atacul insurgent asupra bazelor militare din Afganistan. În ce constă acest instructaj? Insctructajul care are loc pe o perioadă de cinci săptămâni constă în reguli de operare, de lansare de recuperare, de rezolvare a incidentelor care pot apărea", a declarat Bogdan Iorga, ofiţer de relaţii cu presa.
Un număr de 14 militari români învaţă cum să manevreze de la sol un aerostat pentru supravegherea zonelor de conflict. Amplasat în interiorul bazelor militare, acest sistem creşte siguranţa trupelor aflate în misiune.
Sistemul de supraveghere terestră este folosit în misiuni de prevenire