Economia Franţei se îndreaptă spre recesiune, arată cifre publicate recent. Norii se adună şi asupra Germaniei, unde exporturile aproape au stagnat.
Economia franceză, puternic afectată de calvarul zonei euro, se îndreaptă spre recesiune, potrivit Băncii Franţei (BdF), ale cărei previziuni sunt de rău augur pentru guvern. BdF estimează un recul al produsului intern brut (PIB) de 0,1% în trimestrul al treilea, care urmează unei reduceri de acelaşi ordin deja anticipată pentru al doilea trimestru. Dacă aceste previziuni devin realitate, Franţa, cu două trimestre consecutive de contracţie a economiei, va reintra oficial într-o recesiune pe care nu a mai cunoscut-o din primăvara lui 2009. Institutul naţional de statistică va publica săptămâna viitoare prima estimare pentru trimestrul al doilea, o cifră aşteptată de guvern, de pieţele financiare şi de partenerii Franţei din zona euro.
În primul trimestru, economia Franţei stagnase, după o creştere onorabilă de 1,7% anul trecut. Această netă încetinire a economiei complică ecuaţia bugetară a Executivului, al cărui obiectiv este aducerea deficitului public la 4,5% din PIB în 2012 şi la 3% în 2013, pentru a respecta angajamentele europene ale ţării.
În faţa acestei situaţii, Parlamentul reunit în sesiune extraordinară a votat deja la finele lui iulie o rectificare a bugetului pe 2012, care prevede 7,2 miliarde de euro în creşteri de impozite şi 1,5 miliarde de euro din îngheţarea cheltuielilor.
„Infecţie" prin exporturi
Germania părea imună la criza datoriilor. Reformele din anii trecuţi au ajutat la întărirea economiei, făcând-o capabilă să reziste la actuala furtună financiară. Dar o serie de noi date economice arată că şi Germania începe să cedeze în faţa crizei şi ar putea chiar să recadă în recesiune, potrivit unor analişti. Pentru o economie atât de deschisă ca a Germaniei, r