De ce apare?
Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) este de două tipuri: primară şi secundară. Cea primară apare în copilărie, se agravează la pubertate, iar ulterior, la maturitate, se atenuează. Acest tip are o componentă genetică importantă: până la 60% din cei care suferă de hiperhidroză din copilărie au moştenit tulburarea. Simptomele, în cazul lor, apar la stimuli emoţionali sau la căldură. Doar că, la aceeaşi temperatură, cel care suferă de hiperhidroză primară se va manifesta mult mai „zgomotos” decât o persoană fără această problemă. Cât despre transpiraţia excesivă secundară, apare, după cum arată şi numele, ca urmare a unor afecţiuni existente. De exemplu, persoanele supraponderale pot suferi şi de transpiraţie în exces. În acest caz, scăderea în greutate este o soluţie foarte bună. De asemenea, leucemia, TBC-ul, diabetul, hipertiroidia şi unele tumori pot duce la apariţia hiperhidrozei. Pacienţii au în permanenţă umede axilele, palmele şi uneori şi tălpile.
1. Antiperspirante (Eficacitate scăzută)
Transpiraţia în exces poate fi controlată, în fazele mai uşoare, cu ajutorul antiperspirantelor, care blochează glandele sudoripare. Cele mai bune produse sunt cele care conţin 10-15% clorură de aluminiu. Din păcate, aluminiul din antiperspirante este controversat, deoarece există studii care arată că acest metal ar duce la apariţia cancerului la sân.
2. Botox (Eficacitate bună)
Este o substanţă injectabilă folosită de medicii plasticieni pentru umplerea ridurilor. FDA, Administraţia de Certificare a Medicamentelor şi Alimentelor din SUA, a aprobat folosirea botoxului şi pentru tratarea transpiraţiei în exces. Astfel, se fac injecţii în zona axilei sau a palmelor cu doze mici, care blochează nervii vinovaţi de transpiraţia în exces. Efectul unei injecţii apare după 2-3 zile şi se menţine 6 luni.
3. Tratament chirurgical (Eficacit