Un studiu recent a scos la iveală faptul că grepfrutul este extrem de eficient în tratarea bolilor oncologice, deoarece stimulează absorbţia medicamentelor împotriva cancerului, făcându-le să fie de trei ori mai eficiente.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Chicago, citaţi de Daily Mail, sunt de părerea că asocierea medicamentului cu sucul de grepfrut i-ar scăpa pe pacienţi de pericolul efectelor adverse produse de supramedicaţie, precum şi de costurile ridicate ale tratamentului.
Aceste citrice inhibă acţiunea enzimelor din intestine, făcând posibilă absorbţia unei cantităţi mai mari de substanţe în sânge. Tocmai de aceea, medicii nu recomandă consumul de grepfrut pacienţilor care iau anumite medicamente puternice, pentru a evita riscul ca ele să pătrundă în sânge într-o cantitate mai mare.
Oamenii de ştiinţă au realizat două serii de teste de laborator pe 138 de pacienţi cu forme incurabile de cancer. Aceştia au testat, în primă fază, efectele sucului de grepfrut asociat cu rapamicina, un imunostimulent folosit în tratamentul bolnavilor de cancer, apoi au combinat sucul de grepfrut şi rapamicina cu ketoconazol, un inhibitor de colesterol.
Rezultatele au dovedit că 226 de grame de suc de grepfrut pe zi, duc la o creştere de 350% a nivelului de rapamicină intrată în sânge. Atunci când este asociat cu ketoconazol, aceeaşi cantitate de suc de grepfrut ajută la creşterea absorbţiei de ratamicină cu 500%.
Concentraţia de ratamicină administrată pacienţilor, în mod normal, este de 90 de miligrame pe săptămână, în două doze a câte 45 de miligrame. Administrată în concentraţii mai mari de 45 de miligrame, ratamicină produce tulburări gastrontestinale precum greaţă sau diaree.
În cazul subiecţilor care au luat ratamicină în cobinaţie cu ketoconazol şi suc de grepfrut, concentraţia primei substanţe a fost de doar 16 mili