În ziua în care a anunțat public că renunță la mini-recensământ, premierul Victor Ponta a semnat o adresă către prefecturi prin care autoriza mini-recensământul. Dacă la o adresă locuiesc prea multe persoane, acestea riscă să rămână fără drept de vot. La fel și românii care au divorțat administrativ și și-au schimbat numele.
Prefecții au ca temă actualizarea listelor electorale prin eliminarea persoanelor decedate, a celor care nu au au carte de identitate valabilă, a celor care și-au pierdut dreptul de vot, a persoanelor care au obținut statutul de cetățean român și au domiciliul în străinătate, a persoanelor care au pierdut cetățenia română și a celor care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate dinb lista localităților de reședință.
Dacă sunt prea mulți la o adresă, nu vor mai putea vota
În plus, prefecții au mai primit ordin de la Guvern să îi scoată de pe liste pe cei care au domiciliul la o adresă unde suprafața nu permite ca ei să poată locui acolo. Culmea este că de pe listă vor fi scoase și persoanele care și-au schimbat numele prin căstorie, divorț, pe cale administrativă.
Executivul a dat și termen până la care prefecții trebuie să finalizeze numărătoarea și noile liste electorale: 27 august.
În Capitală a început numărătoare
Locatarii blocului 101 de pe Șoseaua Pantelimon au fost întrebați azi dacă au fost la vot sau nu, iar președintele blocului, membru USL, verifică morții de pe scară. Chestionarea locatarilor a început după ce a venit în scară un angajat al Primăriei Sectorului 2, potrivit locatarilor.
„Președintele de bloc ne-a întrebat dacă am votat sau nu”, a povestit doamna Leontina, locatară a blocului. Potrivit acesteia, a fost un angajat al Primăriei Sectorului 2 la bloc și a vorbit cu președintele blocului: câți oameni sunt în bloc, decedați și dacă știe cine a fost la vot și cine nu.
Contactat de EVZ