Consiliul Constituţional francez urmează să anunţe joi dacă Franţa trebuie să-şi revizuiască legea fundamentală, înainte să adopte tratatul european de stabilitate bugetară. O procedură pe care puterea socialistă ar prefera s-o evite, întrucât ar putea scoate la lumină diviziunile stângii în acest dosar.
Înalta jurisdicţie franceză fusese sesizată de preşedintele François Hollande pe 13 iulie. În atenţia Curţii Constituţionale este deci tratatul european de stabilitate bugetară, adoptat în ianuarie de 25 din cele 27 de ţări ale UE. Conceput în plină criză a datoriilor, textul vizează întărirea disciplinei bugetare în zona euro.
După ce a promis că-l va renegocia cu Germania şi ceilalţi parteneri europeni, Hollande s-a raliat tratatului, după ce i s-a adăugat un capitol destinat să impulsioneze creşterea economică. Guvernul socialist de la Paris prevede să-l adopte în Parlament la toamnă, măsura cea mai emblematică a sa fiind instaurarea aşa-zisei reguli de aur.
Noul preşedinte francez ar dori ca acest tratat să poată fi adoptat fără o revizuire a Constituţiei, întrucât modificarea legii organice va cere votul favorabil a trei cincimi din Congres. Or un astfel de vot din partea deputaţilor şi senatorilor reuniţi la un loc nu se va putea obţine decât cu sprijinul dreptei. În plus, o parte dintre aliaţii politici ai lui Hollande-cum ar fi stânga radicală, dar şi socialiştii de stânga şi unii dintre ecologişti-se opun instaurării regulii de aur, întrucât acest lucru ar permanentiza în ochii lor austeritatea.
Pentru Hollande ideal ar fi deci ca instanţa (Curtea Constituţională) să nu ceară o revizuire a legii fundamentale pentru adoptarea tratatului, ipoteză privilegiată de altfel şi de experţi. În Germania, unde Bundestagul a ratificat deja tratatul, se aşteaptă pe 12 septembrie avizul Curţii Constituţionale.
Consiliul Constituţional f