Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a făcut, joi, un apel către administraţia de la Bucureşti, dar şi faţă de liderii europeni, pentru a lua o poziţie clară faţă de apărarea democraţiei şi a statului de drept, acuzând Partidul Popular European (PPE) că nu reacţionează în cazul lui Traian Băsescu, potrivit Mediafax.
"În numele grupului S&D vreau să clarific încă o dată faptul că nu vom accepta presiuni asupra autorităţilor judiciare, indiferent de forma de care acestea se produc şi din partea cui provin. Este politica grupului nostru politic aceea de a apăra democraţia, statul de drept şi independenţa sistemului juridiciar în toate ţările membre. Mi-aş dori ca toate grupurile politice şi reprezentanţii acestora să acţioneze în acelaşi mod", a declarat Swoboda. El a ţinut să sublinieze, în acest context, "faptul că grupul PPE face apeluri doar la Guvernul român, nu şi la adresa preşedintelui Băsescu şi a apropiaţilor acestuia". "Presiunile politice asupra autorităţilor judiciare din partea oricui ar veni nu sunt deloc acceptabile", a mai precizat Swoboda.
Contraofensiva diplomatică
În contextul haosului informaţional creat în special în exteriorul ţării în ultima vreme în legătură cu situaţia reală din politica românească, diplomaţia de la Bucureşti a lansat o campanie menită a convinge Occidentul că în România este respectat statul de drept.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care abia a preluat şefia diplomaţiei române, a precizat că a luat legătura cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cu secretarul general al Consiliului Europei, dar şi cu Comisia de la Veneţia. Pe secretarul general al Consiliului Europei, Titus Corlăţean l-a informat în legătură cu ultimele evoluţii politice din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului de demitere a