Pentagonul afirmă că bărbatul care a deschis focul într-un templu sikh din Wisconsin este un fost soldat specializat în război psihologic. Dar, susţine media americană, este şi un adept al teoriilor rasiste privind supremaţia albilor.
Wade Michael Page, 40 de ani, a fost, între 1992 şi 1998 un soldat de primă clasă şi a primit mai multe decoraţii pentru bună conduită. Pe braţ, avea un tatuaj ce făcea referire la atentatele din 11 septembrie. Potrivit Pentagonului, Page, specializat în operaţiuni de război psihologic, avea misiunea de culegere de informaţii în rândul populaţiilor, de a conduce operaţiuni destinate să le influenţeze într-un sens favorabil intereselor americane.
Mai multe ziare americane arată că bărbatul era un adept al teoriilor rasiste de supremaţie a rasei albe şi responsabili politici sikh din India au declarat că atacul din Wisconsin ar putea avea un motiv rasial. Pe forumurile şi site-urile rasiste americane, internauţii regretă că împuşcăturile din Oak Creek ar putea dăuna cauzei lor. Mulţi militanţi de extremă dreapta s-au desolidarizat de acţiunea ucigaşului. Actul lui Page corespunde strategiei „lupului solitar", teoretizat de un militant al extremei drepte americane, Joseph Tommasi, influenţat la rândul lui de William Luther Pierce.
Pierce este autorul unui roman de anticipaţie al cărui erou, Earl Turner, ajunge martir după ce, alături de un grup micuţ devenit din ce în ce mai important, a eliminat populaţiile de culoare şi evreii din ţară şi a restabilit supremaţia albilor. Cartea este considerată de FBI un fel de biblie a dreptei rasiste, în special după atentatul din Oklahoma City, comis de Timothy McVeigh în 1995.
După Oklahoma City, FBI a supravegheat mai intens grupările neonaziste dar până când nu trec la acţiune, forţele de poliţie îi lasă să acţioneze, liber. Autorităţile precizează că grupările neonazis