Un om de afaceri din judeţ a va deschide în Sălaj prima crescătorie de sturioni din judeţ şi una dintre cele mai mari din Transilvania. Caviarul produs aici va ajunge pe mesele consumatorilor din Europa de Vest, în special în Suedia.
Sturionii, peştii cunoscuţi pentru delicioasele lor icre negre, se vor simţi în curând în Sălaj ca... în Dunăre, după ce un om de afaceri din judeţ a reuşit să câştige o importantă finanţare europeană destinată amenajării unei crescătorii pentru această valoroasă specie. Crescătoria de sturioni va funcţiona la ieşirea din localitatea Ip spre Zăuan şi va fi gata la începutul anului viitor.
Afaceristul care a avut exotica idee este fostul c onsilier judeţean Ioan Mocan, care spune că, iniţial, a gândit investiţia în special ca o afacere pe termen scurt. „Afacerea pe termen scurt era să vinzi puiet de sturioni pentru repopularea Dunării cu această specie, pentru că România a avut un program în acest scop, finanţat sută la sută din fonduri europene. Din cauza celor de la Ministerul Agriculturii, programul a fost suspendat, astfel că această modalitate de valorificare a investiţiei a picat”, ne explică Mocan. „Ce era mai important, pe termen scurt, pentru câştig, a picat, dar sperăm că se va relua din 2014”, a adăugat el.
A rămas în picioare, însă, „afacerea pe termen lung” – cum îi place investitorului să-i spună valorificării prin icre şi carne a sturionului. Aşa că Mocan a mers mai departe cu investiţia, lucrând de aproape un an de zile la construirea celor patru bazine exterioare în care vor creşte sturionii, dar şi la hala – maternitate în care va avea loc reproducerea lor. Lucrările de construcţie au început în septembrie anul trecut, iar până în acest moment s-au realizat cele patru bazine, al cărui luciu de apă va însuma aproximativ 6 hectare, şi a fost terminată şi fundaţia pentru hală. „În maximum trei z