Ion Predescu, judecator al Curtii Constitutionale, afirma, intr-un interviu acordat Jurnalului National, ca publicarea eratei CCR a fost "o decizie politica".
Acesta s-a referit la precizarea trimisa luni de CCR catre Guvern, prin care arata ca, dintr-o "eroare materiala", un paragraf care mentiona faptul ca listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu drept de vot, inclusiv cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, nu a fost introdus in decizia luata vineri. Hotararea a aparut initial in Monitorul Oficial fara acest paragraf, insa marti a fost republicata.
Judecatorul CC Acsinte Gaspar pentru Gandul: Am cerut si eu presedintelui Curtii Constitutionale convocarea plenului. Am aflat despre erata de la televizor
Paragraful respectiv a fost agreat ca parte din decizia finala a celor 9 judecatori CCR de vineri, in care motiveaza de ce au respins cele cinci contestatii ale USL si ale unui ONG, privind organizarea referendumului. Pentru a putea insa trimite noua precizare privind paragraful, catre Guvern si Monitorul Oficial, a fost nevoie de obtinerea unui consimtamant al cvorumului CCR. Decizia a fost luata prin consimtamantul a cinci judecatori ai CCR.
"Decizia se discuta cum e redactata si se publica dupa ce a fost discutata, dezbatuta si acceptata de cei care au luat parte la deliberari si au adoptat acea hotarare. Tot ei pot face modificari, ma intelegeti. Fara altul, fara unu nu se poate. Au fost opt sau noua, nu pot face modificari doi. Acesta este principiul, aceasta este regula fundamentala. Cine-a facut-o? Publicarea eratei a fost o decizie politica", afirma acum Ion Predescu, pentru Jurnalul National.
In opinia sa, aceasta erata nu trebuia publicata. "Monitorul Oficial trebuia sa stie lucrurile astea si sa nu publice. Tot cei noua trebuiau sa completeze, sa adauge. Aceea e hotararea Cur