Neputinţa ori pasiunea îi ţin la catedră pe dascălii excepţionali care, la final de lună, au mai puţin de 900 de lei pe cardul de salariu. Sursa: CODRIN PRISECARU
Examenul de titularizare din acest an a adus un record de note maxime: 220, faţă de 26, anul trecut.
Cerinţele au fost mai puţin abstracte decât în trecut, iar profesorii cu o minimă experienţă dar bine pregătiţi s-au descurcat onorabil.
Aproape că nu există dascăl, mai ales în rândul celor tineri, pe care cunoscuţii să nu-l întrebe de ce nu fuge de învăţământ mâncând pământul; salariul e simbolic, munca solicitantă, iar elevul are întotdeauna dreptate.
Cristina Rădoi, profesor de franceză, şi Andrei Matei Banc, profesor de arte vizuale, sunt doi dintre dascălii tineri cu 10 la titularizare.
Aştepta nota 5, a luat 10
Andrei Matei Banc este grafician şi admite că a ales meseria de profesor pentru că nu a găsit alt job. Nu se aştepta să ia 10 la titularizare, chiar se întreba dacă obţine măcar 5.
"Mă aşteptam să se corecteze lucrările în mod subiectiv, a fost o surpriză pentru mine să văd că au apreciat ce am scris", spune el. Pentru că nu-şi permite să trăiască doar din activitatea artistică, din toamnă va preda la Liceul Internaţional de Informatică şi la şcoala "Sfântul Nicolae".
Pe Cristina Rădoi, profesor de franceză la Şcoala 89 "Nicolae Labiş", pasiunea pentru meseria de dascăl e cea care o ţine la catedră. Are 26 de ani, predă de trei ani şi nu crede că o altă meserie i s-ar potrivi mai bine.
Visa de copil să devină profesor, iar în gimnaziu îşi învăţa lecţiile ca şi cum a doua zi ar fi urmat să predea în faţa colegilor. A avut profesori-model, care i-au deschis pofta de carte, şi crede că dascălul e cel care îl face pe elev să iubească sau nu o materie.
Iar franceza, disciplină prea puţin prietenoasă, e greu de asimilat fără un profesor dedicat şi