Deprecierea leului din ultima perioada se datoreaza politicienilor care se cearta pentru putere. Asta este, in esenta, teoria servita populatiei de analisti si sustinuta, indirect, de BNR. Numai ca, potrivit datelor proprii, banca centrala, cea despre care se spune ca se lupta "eroic" cu speculatorii pentru a tine leul in frau, face exact pe dos. Tipareste bani de zor, contribuind astfel la deprecierea monedei nationale.
Masa monetara (banii fizici pe care ii tinem in buzunare plus conturile la vedere din banci) a crescut in ultimele 12 luni cu aproape 10%. In cadrul sau, numerarul a crescut cu peste 18%, arata datele Bancii Nationale.
Masa monetara in sens larg (M3) a fost la sfarsitul lunii mai de 220,628 miliarde lei. Fata de luna aprilie 2012 aceasta s-a majorat cu 1% (0,8% in termeni reali), iar in raport cu mai 2011 cu 11,3% (9,3% in termeni reali).
“Cu asemenea cifre nu e de mirare ca leul se ieftineste pe piata valutara”, spune profesorul universitar de economie Bogdan Glavan, intr-un editorial din Finantistii.
“Nu spun ca aceasta evolutie explica in intregime deprecierea monedei nationale, spun doar ca nu este de mirare ca asistam la asa ceva. Creterea cantitatii de bani este o conditie necesara pentru ca o moneda sa isi piarda valoarea - restul sunt detalii”, afirma acesta.
De ce a dat drumul BNR la tiparnita? “Este o politica”, spune Glavan. “Stiu, pare cam greu de acceptat. Statul – statul puterii si al opozitiei deopotriva – are nevoie de bani. Pentru ce? Pentru a mentine pe linia de plutire companii nerentabile, pentru a mentine „pacea sociala”, pentru a asfalta in continuare... in general pentru toate lucrurile la care statul se pricepe atat de bine”, afirma acesta.
Cresterea masei monetare este cea mai tare „performanta” a economiei Romaniei de care am auzit recentBogdan Glavan, profe