România are nevoie de o strategie de evitare a deficitului de cadre didactice, întrucât în următorii ani se vor pensiona peste 30.000 de dascăli, potrivit unei analize a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC).
"Am făcut o analiză privind repartizarea personalului didactic pe tranşe de vârste în întreg sistemul de învăţământ, în prezent fiind vorba despre 225.000 de cadre didatice. În iunie, repartizarea pe grupe de vârste se încadra, cum spunem noi în domeniul ştiinţific, în curba de distribuţie bimodală, adică o curbă cu două maxime. Un maxim este avantajos pentru sistemul de învăţământ, pentru că se centrează undeva la vârsta de 36 de ani, ceea ce este încurajator pentru asigurarea perspectivei de acoperire cu cadre didactice a întregului sistem de învăţământ", a declarat, pentru agenţia Mediafax, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Potrivit unei analize MEC, cele mai multe cadre didactice din sistem sunt încadrate la grupele de vârstă 32-38 ani şi 56-62. Altfel, la fiecare dintre grupele de vârstă 32, 33, 34 şi 35 de ani sunt peste 6.000 de cadre didactice, cu un "vârf" de aproape 8.000 la 36 şi 37 de ani.
În jurul celui de-al doilea "vârf", cel din jurul vârstei de 60 de ani, se află toate cadre didactice aflate în pragul pensionării, a căror ieşire din sistem riscă să genereze un deficit deloc neglijabil.
De asemenea, la intervalul 56-60, vârstele de 56, 57, 58 şi 59 au fiecare peste 6.000 de cadre didactice, iar grupa de vârstă 60 de ani este "vârful", cu peste 7.000 de persoane,
Aceeaşi analiză indică faptul că bărbaţii sunt mai puţin interesaţi de cariera didactică. "Domnii profesori se regăsesc în număr mai mic în sistem. Interesant de văzut că domnii profesori de vârstă tânără au intrat în număr mai mic în sistem şi, chiar dacă există un număr destul de maren jurul vârstei de 36 de ani, acesta este atenunat de c