Soarta euro atârnă de deciziile a două înalte instanţe din cele mai puternice state europene. Consiliul Constituţional din Franţa trebuie să se pronunţe zilele acestea asupra tratatului bugetar, în timp ce Curtea Constituţională din Germania dă verdictul în aceeaşi problemă pe 12 septembrie.
În Franţa, tratatul bugetar european este examinat de Consilul Constituţional. „Înţelepţii”, cum îi numeşte presa franceză, au fost sesizaţi pe 13 iulie de preşedintele François Hollande, care speră să-şi respecte promisiunile europene fără a înscrie totuşi în Constituţie aşa-numita „regulă de aur” – respectiv un nivel maxim al deficitului de 3% . De la bun început, liderul de la Elysée a creat o polemică după ce a declarat că, indiferent ce va spune instanţa, regula de aur nu va fi înscrisă în Constituţie. Germania ceruse ca această regulă să fie introdusă în legea fundamentală, însă alte state semnatare ale tratatului – toate statele membre mai puţin Cehia şi Maria Britanie – au insistat ca orice stat să aibă dreptul să aleagă statutul juridic al regulii de aur. Regula vizează limitarea deficitelor publice – sunt luate în calcul atât bugetul de stat, cât şi bugetele colectivităţilor locale şi anumite bugete de cheltuieli sociale. Tratatul limiteată deficitul structural la 0,5% din Produsul Intern Brut, iar statele care depăşesc plafonul pot fi sancţionate.
Dacă nu se va produce vreo surpriză majoră, Consiliul Constituţional ar trebui să decidă că nu e nevoie de modificarea Constituţiei franceze pentru ca tratatul european bugetar să fie adoptat. François Hollande a insistat să consulte instanţa pentru a fi sigur că nu e nevoie de revizuire constituţională. În plus, ar putea fi un sprijin binevenit, în condiţiile în care, având în vedere disensiunile din tabăra stângii, ar putea fi destul de dificilă obţinerea unei majorităţi e trei cincimi în Parlament