Ministerul Sănătăţii încearcă să strângă mai mulţi bani în sistemul sanitar prin coplată. Specialiştii susţin că fenomenul şpăgii se va amplifica.
Toţi românii vor fi asiguraţi, însă, chiar şi în aceste condiţii, vor trebui să scoată bani din buzunar atunci când merg la medic. Românii vor trebui să achite coplată - între 4 şi 90 de lei - pentru o simplă consultaţie sau spitalizare. Sumele se ridică la sute de lei pentru investigaţii mai complicate - 250 de lei pentru un RMN.
Eliminăm prevenţia
Acest lucru nu face decât să alimenteze obiceiul şpăgii, susţin specialiştii în domeniu. „Categoric nu se va diminua şi, cu atât mai puţin, elimina şpaga. Din contră, pacientul va trebui să plătească 5-10 lei şi o să-i fie ruşine să scoată tot atât din buzunar în faţa medicului. Este jenant să vii la doctor şi să-i pui pe masă doar 5 lei. O să scoţi 50 de lei şi zici «păstraţi restul»", comentează Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Mai mult, specialiştii în domeniu susţin vehement că prin această coplată se creează o barieră în calea accesului pacienţilor la serviciile de sănătate, mai ales în ceea ce-i priveşte pe pacienţii care trebuie educaţi pentru prevenţie.
„Cum îl mai motivez eu pe pacient să meargă la medic, să facă investigaţii paraclinice o dată pe an în scop de prevenţie? În aceste condiţii, serviciile de genul investigaţiilor de înaltă performanţă devin inaccesibile. Oricum, nici în prezent pacienţii nu le găsesc prea uşor în regim compensat. Acum, pacientul este suprataxat. Dacă înainte plătea 350 de lei pentru un RMN, acum i se mai cer încă 250 de lei", comentează Vasile Barbu. De multe ori, pledează Barbu, aceste investigaţii pot depista boli grave, iar acum se pune condiţia ca pacienţii să plătească aproape dublu, „omorând" prevenţia.
În ţările din Uniunea Europea