IAŞI. Ce gândesc acum cei din USL, la o lună şi jumătate după declanşarea procedurilor suspendării preşedintelui. Ar mai face asta dacă ar fi ştiut care-s consecinţele?
Iniţial, şefii uselişti se înghesuiau să dea declaraţii la televizor, explicând de dimineaţă până seara că nu se mai poate coabita cu Băsescu. Treptat, rândul amatorilor de explicaţii s-a tot subţiat. Iar de o săptămână de pe ecrane au cam dispărut toţi, cu excepţia lui Crin Antonescu. Baricada se prăbuşeşte. Chiar azi, Ponta a anunţat că pleacă la închiderea Olimpiadei, stârnind probabil mânia liberalilor.
Revenind la începuturi, nici măcar reacţiile vehemente ale Uniunii Europene şi ale Americii nu au potolit spiritul revoluţionar al USL.
Ura anti-Băsescu a fost atât de mare, încât n-a mai contat nimic. USL a riscat, iar după suspendare încep să se arate faliile. Încrederea între PSD şi PNL s-a zdruncinat, dovada cea mai bună fiind ieşirea din urmă cu două seri a lui Crin la Antena3.
Cum se va încheia tărăşenia nimeni nu ştie, pentru că la noi răsturnările de situaţie sunt la ordinea zilei. Legea a ajuns o simplă bucată de hârtie, iar paragrafele sunt interpretate după interesul celui care o citeşte. Până şi Curtea Constituţională a fost atrasă în circul politic, după ce a reuşit să dea câteva decizii care să mulţumească şi capra şi varza. În fond, deciziile CCR au înfierbântat şi mai mult spiritele şi au îndemnat fiecare tabără să-şi ţipe dreptatea.
Revenind la factura politică, deocamdată costurile sunt achitate de cei din USL. Deşi stă pe tuşă în fundul curţii, Traian Băsescu e avantajat de tot ce se petrece după 31 iulie. Dacă s-ar fi întors din prima la Cotroceni, Traian Băsescu se putea trezi cu mii de protestatari la poarta Palatului, care să-i ceară demisia. Ultimele evenimente (ideea cu recensământul bizar, plecarea lui Rus, pasul înapoi al lui Ponta) au blazat