Unui medicament prescris contra cancerului, Herceptin, i s-a adăugat o moleculă de chimioterapie. Rezultatul: un tratament mai eficient în lupta cu cancerul de sân. Acesta este considerat "evenimentul” congresului anual de la Chicago al American Society of Clinical Oncology (ASCO), ce a reunit aproximativ 35.000 de specialişti din întreaga lume.
Avantajul acestei asocieri de molecule sunt multiple: eficienţă mai mare şi toxicitate mai mică. În 2005, la congresul ASCO se prezenta trastuzumab (Herceptin), o moleculă care a reprezentat un progres în tratamentul unor forme de cancer mamar. Anul acesta, la congresul ASCO, din nou acest medicament creează evenimentul. Cercetătorii au avut ideea de a-i adăuga o moleculă de chimioterapie. Ei au botezat această nouă formulă T-DM1, care reuşeşte dirijarea chimioterapiei spre celulele tumorale vizate de Herceptin.
Eficienţa şi toleranţa sunt puse pe seama acţiunii locale a chimioterapiei ce permite folosirea unor doze mai concentrate, explică medicul Etienne Brain, oncolog la Institutul Curie din Paris. Trebuie precizat că acest tratament nu este prescris decât în cazul tumorilor sensibile la Herceptin. Pentru aceasta ele trebuie să aibă un receptor (HER2), existent doar în 15% dintre cancerele mamare.
Potrivit datelor pentru Regiunea Europa a OMS, în totalul formelor de cancer, în procente, primele opt sunt: de sân (28%), colon (13,2%), plămâni (6,7%), uter (5,8%), ovare (4,3%), stomac (4,1%), col uterin (3,8%), pancreas (3%). Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenţa fiind în creştere. În fiecare an, sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi în Europa şi aproximativ 175.000 în SUA, cu o rată anuală de deces de aproximativ 165.000 de paciente în Europa şi 44.000 în SUA. Anual, în întreaga lume, mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli şi se e