Atunci când canicula face ravagii, pregăteşte-te pentru un concediu de vis în Islanda. Vulcanii, gheizerele şi peisajele incredibile te vor face să crezi că eşti un personaj din poveştile nordice.
Populaţia Islandei este cu puţin mai mare decât cea a oraşelor Cluj, Iaşi sau Timişoara. Cu toate acestea, cei 320.000 de locuitori se pot mândri cu o economie performantă, cu practicarea unor sporturi de iarnă la nivel de top şi cu una dintre cele mai bune reprezentative de handbal masculin din lume.
Ţara vulcanilor
În primăvara anului 2011, vulcanul islandez Grimsvotn a erupt, iar cenuşa aruncată în aer a perturbat traficul aerian în toată Europa, cauzând o uşoară contractare a economiilor unor ţări lovite de criză. Conform businessinsider.com, vulcanul Hekla era supranumit, în Evul Mediu, „Poarta infernului". Ultima erupţie a vulcanului a avut loc în anul 2000. Norii de cenuşă au ajuns până la Helsinki, în capitala Finlandei, iar urme de cenuşă au fost descoperite până şi pe teritoriul Germaniei. Paradoxal însă, când un vulcan erupe în Islanda, turismul creşte cu câteva procente.
Îmbracă-te gros
Când Bucureştii se topesc la peste 40 de grade Celsius, o vacanţa în Islanda pare alegerea perfectă. Însă trebuie să te îmbraci cu haine groase, mai ales dacă vrei să te plimbi prin Reykjavik în timpul serii. Temperatura medie în luna iulie este de 10-13 grade Celsius. În zilele călduroase, temperatura poate ajunge la 20-25 de grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Islanda a fost cea de 30,5 grade Celsius în 1939. Islandezii se bucură de aproximativ 1.300 de ore însorite pe an, o cifră similară cu cea înregistrată în Scoţia sau Irlanda.
O ţară a artelor
Ţara gheizerelor oferă privelişti de vis. Dacă „Stăpânul inelelor" ar fi fost filmat în Islanda, peisajele ar fi putut fi cel puţin la fel de fascinante precum