Pentru a-şi finanța sistemul de sănătate, Ungaria a introdus din septembrie 2011 o taxă pe mâncare nesănătoasă (snacksuri, băuturi energizante, carbogazoase). Această taxă aduce la buget 100 de milioane de dolari, adică aproape 378 milioane lei anual, cât se estimează că vor încasa spitalele din România din coplata pe care guvernul Ponta vrea să o introducă.
Ideea coplății la doctor este o invenție americană pentru a reduce consumul de servicii medicale şi a spori profitul companiilor de asigurări. Oamenii poate nu vor ezita să folosească un serviciu medical dacă nu trebuie să scoată bani din buzunar , însă fiecare leu sau dolar în plus îi va face să se gândească de două ori dacă să meargă la doctor.
Mecanismul coplății funcționează pentru că e bazat pe slăbiciunea umană: deşi oamenii plătesc contribuții de asigurări sau prime de asigurare, acea cheltuială din portofel îi face să amâne vizita la doctor.
Aceasta este marea contribuție a Băncii Mondiale şi a FMI la reformarea sistemului de sănătate din România: închideți spitalele săracilor, puneți o taxă să se gândească de două ori înainte de a merge la doctor.
Eram într-o benzinărie dintr-un orăşel american când o persoană obeză care abia se mişca a intrat şi a luat o sticlă de suc verde carbogazos. Când să plătească, casierița i-a spus că e o ofertă specială, două la doi dolari 50 de cenți. Foarte fericit, omul a mai cumparat una.
Trăim într-o societate în care suntem asaltați de oferte duble care speculează slabiciunea umană. Mii de oameni muncesc să te atragă să consumi mai mult decât poate ai nevoie, fie că vorbim de țigări, fast food sau alcool. Însă până acum nu trăiam într-o societate care te descuraja să mergi la doctor.
Deşi lătrăii de dreapta susțin cu statistici false că societatea de mămicuțe şi bebeluşi consumă prea multe servicii medicale, realitatea în România este că