Vă prezentăm o retrospectivă a bătăliei politice, văzută prin prisma imaginilor şi expresiilor care vor rămâne în memoria colectivă.
Lupta politică dusă în jurul suspendării lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României a avut numeroase momente-cheie. Superstiţii, gafe sau strategii de campaniile, unele au cântărit decisiv, altele rămân cu o valoare de simbol.
Flacăra democraţiei
A fost simbolul pe care Traian Băsescu a mizat în campania electorală care a precedat referendumul din 29 iulie. Într-un miting organizat la Cluj, pe 14 iulie, preşedintele suspendat a aprins o flacără asemănătoare cu cea care reprezintă simbolul Jocurilor Olimpice, anunţând: „De astăzi până pe 29 iulie această flacără, care se va numi flacăra democraţiei, va arde şi va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta". Drumul pe care flacăra democraţiei l-a parcurs de la Cluj până la Bucureşti n-a fost lipsit de incidente. În Orşova, oraş condus de un primar PNL, tinerii care purtau torţa au fost întâmpinaţi de un reprezentant al administraţiei locale care le-a luat flacăra şi a aruncat-o în Dunăre.
Băsescu a fost criticat de rivalii din USL şi chiar de Comitetul Olimpic Român, pentru folosirea unui simbol olimpic în scopuri politice.
Antonescu: „Sunt o gogoaşă cu jeleu"
Profesor de istorie la bază, preşedintele interimar Crin Antonescu (foto) a anunţat, în zilele fierbinţi ale campaniei pentru referendum, că este „o gogoaşă cu jeleu". Interimarul a vrut să facă un spirit şi să se situeze în continuarea celebrei declaraţii a lui John F. Kennedy, care a zis, în plin Război Rece, în Berlinul de Vest, „Ich bin ein Berliner", vrând să spună că este un locuitor al Berlinului, şi sfârşind prin a spune că este „o gogoaşă cu jeleu". Gramatica limbii germane i-a jucat feste - Kennedy ar fi trebuit să spună „Ich bin Berliner" (fără „ein"). S-a râs mult în