Rezervele de cereale vor înregistra al treilea an de declin, din cauza secetei care afectează trei continente, această consecinţă ducând la creşterea preţurilor la importurile de alimente, estimate deja de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la nivelul record de 1.240 miliarde de dolari.
Recoltele din SUA, cel mai mare exportator, se află în cea mai dificilă situaţie începând din 1988, în timp ce valurile de căldură intensă distrug culturile în Europa, iar precipitaţiile din sezonul musonic sunt în India cu 20% sub nivelul normal.
Preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel echivalând cu 27 kilograme) pe bursa din Chicago. Soia s-a apreciat cu 32%, la 15,89 dolari/buşel (27,2 kg), iar porumbul cu 27%, la 8,23 dolari/buşel (1 buşel-25,4 kilograme). Porumbul a atins pe parcursul zilei un nivel record de 8,265 dolari pe buşel, potrivit Bloomberg.
Sectorul Agriculturii din SUA estimează că stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor scădea cu 1,8%, la minimul a patru ani, înaintea recoltei din 2013.
Amploarea impactului negativ a condus la preţuri record la porumb şi soia, în timp ce grâul a urcat la maximul a patru ani.
În urmă cu mai puţin de doi ani, creşterea rapidă a preţurilor la alimente a împins 44 de milioane de oameni în sărăcie extremă şi a contribuit la revoltele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
"Oamenii credeau că până la sfârşitul anului vom înota în porumb. Apoi au lovit lunile iunie şi iulie, după care situaţia a mers tot mai prost", a declarat Kelly Wiesbrock, manager la fondul de hedging Harvest Capital Strategies din San Francisco.
Seceta înregistrată în SUA în iunie a fost cea mai extinsă începând din 1956, iar ultimele 12 luni cele mai călduroase înregistrate vreodată. În timp ce Departamentul pentru Agricultură anticipa o