Investitorii fug de noi, speriaţi de criza politică, leul s-a depreciat, iar fondurile europene sunt blocate. Sursa: VLAD STĂNESCU
Economia României este în cădere liberă. Semnele rele se înmulţesc de când scandalul a pus stăpânire pe scena politică, iar guvernanţii nu-şi mai găsesc timp să vină cu soluţii la problemele cu adevărat importante.
Una dintre acestea este seceta care a compromis deja o mare parte din recoltă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat abia ieri câteva măsuri menite să-i ajute pe fermieri: aceştia nu vor mai primi despăgubiri, însă vor beneficia de plăţi complementare de câte 170-180 de euro pe hectar.
Dacă la scumpirile cauzate de secetă mai adăugăm şi efectul deprecierii leului, de circa 5% de la începutul anului, după ultimele zile de creştere, aproape că se evaporă şi bucuria bugetarilor de a-şi recupera 8% din salariul tăiat, iar angajaţii la privat îşi vor vedea nivelul de trai mult diminuat.
"Corecţiile recente ale leului, datorate în primul rând mecanismelor BNR, s-au înregistrat la momentul oportun, întrucât efectele unei devalorizări semnificative în continuare a leului ar fi fost exponenţial potenţate de scumpirea mărfurilor alimentare la nivel mondial şi de seceta care afectează economia, cu urmări greu de imaginat de la un anumit punct", susţine Victor Safta, şeful sucursalei din România a Noble Securities.
Potrivit acestuia, "dacă s-ar depăşi semnificativ şi pentru o lungă perioadă de timp pragul de 4,65 lei pentru 1 euro, atunci efectele pe termen mediu şi lung ar fi mai mult decât apăsătoare".
Creştere redusă a PIB
Anul acesta, nici exporturile, care ajungeau în 2011 la un nivel record, şi nici agricultura nu ne vor ajuta să avem creşterea economică prognozată. Cel mult va fi o creştere firavă, sub 0,8%, estimează analiştii economici.
Iar fondurile europene, care ar pu