Guvernul Romaniei s-a hotarat, cu o luna inainte de recolta, sa acorde agricultorilor compensatii financiare dupa seceta acuta, in conditiile in care UE ne-a pus suficiente fonduri la dispozitie, inca din 2007, pentru a dezvolta sisteme de irigatii. In acelasi timp insa, companiile din Ungaria isi uda terenurile cu instalatiile lor performante, cu apa trasa din Romania.
Problema care se pune in momentul de fata consta in "materialul" compensarii. Sa le dam bani sau sa le dam bonuri valorice? – se intreaba Guvernul, luand in calcul posibilitatea ca aceste sume sa nu se duca acolo unde trebuie.
Uniunea Europeana ne-a pus la dispozitie, de 5 ani incoace, zeci de miliarde de euro, pe care puteam sa le investim in sisteme de irigatii, insa am reusit sa absorbim doar 37% din bani, echivalentul a 3,7 miliarde de euro, o suma care nu a crescut in mod vizibil eficienta industriei agricole.
In judetul Arad situatia este cel putin absurda, potrivit unui reportaj ProTV: in plina seceta, in timp ce culturile se sting din cauza lipsei acute de apa, ungurii pompeaza apa din raul Mures si o transporta la 20 de kilometri de granita, prin canale tapetate cu dale si folie impermeabila, ca sa nu se risipeasca niciun strop. Acestora nu le-a fost greu sa inteleaga ca fara sistem de irigatii, culturile sunt supuse unui risc continuu.
"Afacerea" se face prin filiala aradeana a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), care exporta apa din raul Mures in Ungaria, in colaborare cu Compania Nationala Apele Romane, potrivit Jurnalul, care citeaza Agerpres.
Contractul de furnizare a apei se deruleaza in baza acordului incheiat de Guvernele Romaniei si Ungariei privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera, semnat la Budapesta, la data de 15 septembrie 2003.
Cata apa trimitem i